Macam mana pun ku curi2 gak masa membaking sampai meleleh air mata Marsya menahan sabar tunggu mama tak siap2 buat kek..huhu..
Tapi sedikit kuciwa kerana kek ku hangus di bawah dan tepi loyang sedangkan tengah2 belum masak. Ku mengada2 guna tray warna hitam tu bukan tray yang jaring2 tu. Konon lagi cun la pembakaran kek tu. Tapi masih boleh dingap juga hehe..
Resepinya senang je cara nak buatnya, sumber dari MyResepi penyumbang Kak Fida
Bahan Cheese
250gm cream cheese
¼ cawan gula
1 biji telur
2 sudu besar susu cair
¼ suku kecil esen vanilla
Bahan A
300gm gula caster
225gm mentega cair
2 biji telur
Bahan B
225ml susu cair
3 sudu besar pewarna merah
1 sudu kecil cuka
Bahan C
300gm tepung naik sendiri
3 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil soda bicarbonate
Bahan D
1 sudu kecil esen vanilla
Cara – cara
- Satukan bahan cheese dan pukul sampai lembut
- Kemudian satukan bahan A dalam mangkuk besar dan kacau sampai sebati guna whisker
- Satukan pula bahan B dan bahan C (diayak) dalam bekas yang berasingan
- Masukkan bahan B dan bahan C ke dalam mangkuk bahan A berselang seli
- Akhir sekali masukkan bahan D
- Jangan lupa lenser dan alas loyang sebelum tu panaskan oven dulu.
- Masukkan ½ adunan dalam loyang, kemudian lapis dengan ¾ cheese.
- Habiskan ½ adunan lagi kemudian baki cheese dan lorekkan.
- Bakar 150C 45 minit.
No comments:
Post a Comment