Wednesday, September 28, 2011

Kek Karamel

Sebenarnya takde la minat sangat karamel ni sebab kadang2 kalau silap buat bau telur je. Tapi disebabkan asyik tengok blog Pn Azlita http://fromintankitchen.blogspot.com/. Mula2 dia tunjuk step by step buat kek ni. Pastu dia tunjuk lagi buat untuk tetamu beraya wahh.. macam senang sangat dan macam sedap sangat kek itu. Ditambah pula Papa Marsya yang semalam bangun pagi boleh ke dia kata "Ingat Mama buat kek" ciss.. tapi memang ada hati nak membaking cuma malas sebab hujan sejuk dan mata tak tahan ngantuk.

Balik kerja petangnya, tahu2 Papa buat surprise dengan mencemar duli memasak ayam masak merah di dapur. Yeay..tak yah masak. Trus cari barang nak buat Kek Karamel nih..


Gula Hangus
- 2 sudu besar gula pasir ditabur rata atas loyang dan masak atas api, senget2kan bagi rata dalam loyang tu. Ketepikan

Karamel
1/2 tin susu cair
70gm gula caster
3 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila
- Kacau susu cair dan gula hingga gula larut, kemudian kacau pulak telur dengan esen vanila. Pastu satukan semuanya dan kacau rata lagi. Tapis untuk masukkan dalam loyang tadi. Ketepikan lagi.

Bahan A
70gm gula caster
3 biji kuning telur
135ml air
45ml minyak masak
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
- Ayak dulu tepung dengan baking powder.
- Pukul telur, minyak dan air sampai gebu, pastu masukkan gula sikit2 pukul sampai jadi sekali ganda (ke 2 kali ganda??)
- Next masukkan tepung yang dah diayak tadi sikit2 cara kaup balik.

Meringue
6 biji putih telur
70gm gula caster
1 sudu teh cream of tar tar
- Pukul telur sampai berbuih kemudian masukkan gula dan cream of tar tar dan pukul sampai kental.
- Dah bertanduk meringue tu, masukkan 1/3 meringue ke Bahan A, kaup balik. Kemudian habiskan semuanya.
- Bahagikan 3 bahagian untuk diwarnakan.
- Kemudian masukkan dalam loyang selang seli macam nak memarblekan kek.
- Guna loyang lagi besar untuk isi air panas dan alaskan loyang berisi adunan yang dah ready nak dibakar. Orang kata kaedah steam bath.
- Bakar guna api bawah aje 150C, 45 minit atau sampai masak.
- Bila dah masak harap bawak2 bersabar tunggu sampai betul2 sejuk untuk diterbalikkan secara berhati2 dan penuh saspen.

No comments: