Thursday, November 3, 2011

Kek Chiffon Blueberry




Malam tadi ku projek baking lagi. Blum pernah lagi kek chiffon berjaya jadinya, kira yang ni berjaya la gak walaupun atasnya sikit hangus. Tapi lakiku suka dey..
Meh check resepi, dapat dari blog
Che Mat Gebu ada ubahsuai sikit ikut apa yg ada kat dapur


Bahan A

4 kuning telur

70 ml susu cair

70 ml minyak masak

45 ml air

100 g gula halus

1 camca besar blueberry paste (ku guna blueberry emulco)

2 camca besar blueberry filling (cari filing tak jumpa, bantai guna topping)


Bahan B

150 g tepung gandum je

1 camca teh baking powder

secubit garam halus


Bahan C

4 putih telur

90 g gula halus

secubit cream of tartar


Cara-cara;

- Mula-mula ayak bahan B, ketepikan

- Kejekan plak bahan C, pukul putih telur sampai berbuih kemudian masukkan gula pastu COT dan teruskan putar pada kelajuan maksima sampai adunan jadi kental

- Lepas tu dengan pantas, satukan plak bahan A

- Bila bahan A dah sebati, masukkan pula bahan B tadi yang dah diayak.

- Kemudian amik separuh adunan bahan C masukkan dalam adunan tadi sebatikan dengan satu arah saja, kemudian habiskan lagi.

- Bakar ikut oven masing2, oven ku tu semakin ku tak paham la. Asik buat ku hangin sajer..




No comments: