Malam tadi ku projek baking lagi. Blum pernah lagi kek chiffon berjaya jadinya, kira yang ni berjaya la gak walaupun atasnya sikit hangus. Tapi lakiku suka dey..
Meh check resepi, dapat dari blog Che Mat Gebu ada ubahsuai sikit ikut apa yg ada kat dapur
Meh check resepi, dapat dari blog Che Mat Gebu ada ubahsuai sikit ikut apa yg ada kat dapur
Bahan A
4 kuning telur
70 ml susu cair
70 ml minyak masak
45 ml air
100 g gula halus
1 camca besar blueberry paste (ku guna blueberry emulco)
2 camca besar blueberry filling (cari filing tak jumpa, bantai guna topping)
Bahan B
150 g tepung gandum je
1 camca teh baking powder
secubit garam halus
Bahan C
4 putih telur
90 g gula halus
secubit cream of tartar
Cara-cara;
- Mula-mula ayak bahan B, ketepikan
- Kejekan plak bahan C, pukul putih telur sampai berbuih kemudian masukkan gula pastu COT dan teruskan putar pada kelajuan maksima sampai adunan jadi kental
- Lepas tu dengan pantas, satukan plak bahan A
- Bila bahan A dah sebati, masukkan pula bahan B tadi yang dah diayak.
- Kemudian amik separuh adunan bahan C masukkan dalam adunan tadi sebatikan dengan satu arah saja, kemudian habiskan lagi.
- Bakar ikut oven masing2, oven ku tu semakin ku tak paham la. Asik buat ku hangin sajer..
No comments:
Post a Comment