Tuesday, November 22, 2011

Kek Chiffon Coklat




Ku kalau tak menggodek panaskan oven kat dapur tu rasa tak senang duduk. Dari malam tadi duk pikir nak buat ke tak.. Kang klu buat tetiba Marsya bangun nangis kompem nak nenen.. So petang semalam balik opis awal sikit sebab cabut lepas meeting terus balik umah. Tak kuasa nak tunggu kol 5 punch out. Lagipun adik aku masuk keje 5.30 dan jam kat opis dia cepat 18 minit boleh gitu? so aku pun merempit balik umah. Sampai umah terus cuci telur ayam huhu, ayak tepung nak buat chiffon coklat.
Resepinya diambil dari blog Dapur Tanpa Sempadan

Bahan A
4 biji kuning telur
135ml susu coklat UHT
85ml minyak masak
100gm gula halus

Bahan B
135gm tepung naik sendiri
15gm serbuk koko

Bahan C
4 biji putih telur
90gm gula halus
secubit cream of tartar

Cara-cara
- Mula-mula ayak tepung dan serbuk koko, ketepikan
- Campurkan bahan A dalam mangkuk besar hingga sebati, ketepikan
- Buat bahan C, putar putih telur sampai berbuih kemudian masukkan gula halus dan COT. Putar hingga kental dan bertanduk
- Masukkan bahan B yang telah diayak tadi ke dalam bahan A, jangan kacau kuat sangat janji sebati
- Kemudian masukkan 1/3 meringue tadi ke mangkuk bahan A secara kaup balik. Kemudian habiskan semua meringue tu.
- Bakar sampai masak.

* Masa nak start tadi panaskan oven atas bawah, bila masukkan kek buat api bawah je selama 20 minit baru buat atas bawah balik.

No comments: